Без възможност за компенсации ще се окажат затворените търговски обекти в

...
Без възможност за компенсации ще се окажат затворените търговски обекти в
Коментари Харесай

Наново затворените бизнеси: Правителството си изми ръцете

Без опция за компенсации ще се окажат затворените търговски обекти в градовете, където локалните здравни инспекции и областни управители постановиха или следва да наложат ограничителни заповеди за работа.

Първи за това алармираха собственици на фитнес зали, както и на магазини, заведения и салони за услуги в търговски центрове в Благоевград и Плевен. В тези два града локалните управи първи вкараха през седмицата непълен локдаун поради високата заболеваемост с COVID-19.

" Правителството си изми ръцете и трансферира отговорността на локалните управляващи - било то РЗИ, регионални шефове или кметове. Няма по какъв начин те да обезпечат компенсации за времето, през което още веднъж ни е неразрешено да работим ", разяснява за " Сега " Петър Ангелов, ръководител на Българската асоциация за фитнес и здраве. Затова от асоциацията предизвестиха, че ще си търсят правата в съда за пропуснати изгоди.

От Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България също излязоха с протестно мнение, в което сигнализират, че " локалният метод изключва всякаква държавна помощ ".

Според засегнатите компании казусът се състои в това, че търговски обекти, спортни зали, обучителни школи, кина и театри се затварят не със заповед на здравния министър, а със заповеди на районните здравни инспекции и регионалните шефове. В същото време Законът за ограниченията и дейностите по време на изключителното положение изрично споделя, че микро-, дребни и междинни компании могат да бъдат компенсирани с % от оборота за времето, през което са прекратили активност със заповед на министъра на опазването на здравето.

В четвъртък в Благоевград и Плевен ощетените търговци излязоха на митинги пред общините, а в петък това се случи в Шумен. Неяснотата кой ще ги компенсира за следващото затваряне остана без отговор. Нито една институция не е коментирала проблема досега. " Сега " насочи питане до Министерството на стопанската система, което дава отговор и за Оперативна програма " Иновации и конкурентоспособност ", само че оттова към момента не са дали отговор дали има законова спънка за държавно подкрепяне. 

" Като ни затварят от през днешния ден за на следващия ден, кой ще ни обезщети? Колко стока за десетки хиляди лв. в този момент би трябвало да бъде изхвърлена. Колко безработни ще би трябвало да останат на улицата? Защото когато локално РЗИ затвори бизнеса, не се дават никакви обезщетения, нито компаниите, нито работещите могат да се възползваме от ограниченията на държавното управление ", разяснява пред БНР Огнян Георгиев, притежател на няколко заведения в Плевен.

Макар някои от новите ограничаващи епидемиологични ограничения да паднаха още на идващия ден, казусът с локалните ограниченителни ограничения остава. Ден след митинга на фитнес инструктурите в Благоевград и срещата им с регионалния шеф спортните зали и моловете в региона още веднъж отвориха, въпреки с лимитирано работно време. Едва няколко часа оцеля възбраната на областния управител на Варна Стоян Пасев за работата на театрите и кината в града. 

В същото време министър председателят Бойко Борисов разгласи във фейсбук профила си: " Ще продължим да използваме локалния метод при налагането на ограничения, не тъй като ни е боязън да вземем решение на централно равнище, а тъй като има градове и обитаеми места, където няма доста болни и не виждам никакъв смисъл да ги слагаме под един знаменател. Разпоредих РЗИ да реализират още по-голям надзор. Разчитаме най-вече обаче на разсъдъка на хората. Демокрацията е и отговорност. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР